Stijgende lijn zichtbaar bij MB2

Zo, de eerste oefenwedstrijd zit erop en de lijn is nu al zichtbaar. Stijgend (gelukkig). Drie-een verloren maar toch dik tevreden, dat vraagt om een toelichting.

Vandaag gingen we met 7 meiden naar Sevenum voor de eerste oefenwedstrijd. Twee meiden (Anke en Iris) hadden oefenweekend voor de ander passie (muziek) en waren dus wel in Sevenum maar dan op een andere locatie. Frederieke had vandaag crematie (veel sterkte nog) en dus op pad met 7 waarvan er 4 de afgelopen drie dagen ook in Sevenum waren maar dan op brugklaskamp. Maar met Mianna, Sem, Amy, Lise, Malou, Zara en Femke gingen we in elk geval met 7 min of meer fitte meiden op pad.
Lekker even zelf aanklooien en onder de leiding van Mianna en Sem werd een leuke warming up afgewerkt. We gaan deze volgende week nog even wat aanscherpen maar de basis, daar kunnen we mee door.
De eerste oefenwedstrijd met een samenraapsel uit drie teams, met een mix van jong en heel jong en welgeteld 1 gezamenlijke training op de klok was het de vraag hoe vandaag te spelen. Met een systeem (en zo ja dan welk) en wie kan wat, wie wil op welke positie spelen en................... Heel veel vraagtekens voor de trainer/coach en dus maar gewoon beginnen te ballen. Afspraak vooraf; leren, leren en vooral veel plezier maken, samen puntjes vieren en met opgeheven hoofd volleyballen !
Set 1, de enige afspraak is dat de speler op de positie 2 gaat set-uppen, de rest speelt de rol die ze denkt te moeten hebben op de positie waar ze staat. Warempel, er werd best gewerkt, er werden zelfs punten gescoord (uiteindelijk maar liefst 6) maar het was al met al wel een rommeltje. Geeft niks, daar zijn oefenwedstrijden voor !
De tweede set kon gelukkig pas beginnen nadat we even met elkaar gesproken hadden over de eerste. Wat zouden we moeten veranderen ? Laten we eens beginnen met drie passers ipv vijf en laten we eens gaan praten met elkaar en luisteren (naar elkaar en naar de coach). Had ik overigens al verteld dat in set 1 het puntjes vieren erg goed ging ? Dat ging in de tweede set nog beter, we hebben er toen zelfs ook 16 keer op geoefend. Maar liefst 10 punten meer dan in de eerste set en in het begin hebben we zelfs een hele tijd voorgestaan. Een keer een time-out genomen om met de dames het kijken naar de tegenstander te bespreken. Als de serveerster van de overkant al drie ballen precies op dezelfde plek geserveerd heeft (en jij als passer eigenlijk te ver staat) dan zou het verstandig kunnen zijn om daarom te reageren. Complimenten voor deze speler (Sem) want de vierde leverde een perfecte pass op met dito aanval. Nog meer complimenten waren er voor de dames aanvallers (en tot drie keer toe was het weer Sem) die prachtige punten scoorde door het veld optimaal te gebruiken. Nu was het zo dat onze tegenstander ging oefenen op het 1-5 systeem en dat er een joekel van een gat ontstond op de positie 1, dan moet je dit nog maar zien, dan moet je de aanwijzing van de trainer nog maar opvolgen maar dan moet je er vooral op spelen !! Complimenten dames, de aanwijzingen zijn er niet voor niks, die zijn er niet om te pesten maar om je beter te laten spelen ! En het ging steeds beter !
Set drie, daar ga ik kort over zijn. Wij scoorden maar liefst 21 punten en de opdrachten werden steeds beter uitgevoerd. Natuurlijk mogen we nog meer kletsen met elkaar, was de pass niet altijd perfect en nee, echt aanvallen hebben we niet veel gedaan, maar we hebben wel hard gewerkt, goed geluisterd en de tegenstander laten zien dat ze de bal bij ons nog niet zomaar op de grond hebben. Had ik trouwens al gezegd dat vier meiden gecampeerd hadden op de Schatberg ivm brugklaskamp ? Soms leek het erop alsof het camperen nog niet afgelopen was maar werd er een vaste plek in het veld geclaimd. Oftewel, er werd niet bewogen van en naar het net maar vanuit de positie op de drie meter lijn gekeken hoe de andere meiden konnen volleyballen. Ach ook dat bewegen, daar gaan we nog veel op oefenen. Maar was het zo dat in set 1 alleen diegene waar de bal naartoe ging aan het volleyballen was, ik zag toch duidelijk verbetering gedurende de wedstrijd.
De aandachtige lezer heeft al gemerkt dat we van 6, naar 16 en zelfs 21 punten zijn gegaan. Om het boek te sluiten; de vierde set hebben we gewonnen. Met drie punten voorsprong de eindstreep gehaald !! Dat was in dit geval de tijd maar dat mag voor ons de pret niet drukken.

Al met al, kijk ik terug op een leuke wedstrijd. Positief is dat ik veel inzet heb gezien, veel motivatie om te werken en een aandachtig gehoor. Deze meiden zijn te sturen en te coachen. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Technisch is er nog veel ruimte voor verbetering en toch gaan we de eerste weken vooral oefenen op een systeem. Belangrijke vragen hierbij zijn met name de wensen van de dames zelf:
-wat wil je als volleyballer eventueel worden
-willen wij elke wedstrijd met 10 spelers vertrekken naar de wedstrijd
-en willen we dan ook dat er steeds 10 spelen (ik mag er maar zes opstellen)
-willen wij een leerzaam seizoen voor iedereen en dus iedereen evenveel laten spelen, of maken we andere keuzes
-en willen we eventueel met een systeem spelen en met welk
Dan zijn er ook nog minder belangrijke noten te kraken:
-willen wij een andere inspeelshirt of doen we het voorlopig met het mooie mintgroene beachshirt ?
-is er al een rijschema (nee, komt eraan)
-wat wordt onze yell ?
-is het straks met de training handig om, een hulp te hebben om ballen aan te gooien zodat ik mij kan richten op het systeem
-ach............. er is nog zoveel maar de kop is eraf en de lijn is stijgende !!

 

Even een voorzetje op het bovenstaande. Als het aan mij ligt vertekken we elke wedstrijd met 10 mensen waarvan er die dag acht gaan spelen. We gaan in het 2-6 systeem volleyballen waarbij er steeds twee spelverdelers in het veld staan die als ze achterin staan vanuit de positie 1 gaan set-uppen en als ze voorin staan deze klus overlaten aan de andere spelverdeler en dan lekker gaan aanvallen.

Als we deze lijn vast kunnen houden (en dan bedoel ik vooral als team elke week een beetje beter gaan spelen), dan wil ik graag heel veel wedstrijden verliezen met 3-2 (winnen ook wel maar ik wil vooral als team groei zien). Bij een dergelijke stand is de wedstrijd voor beide partijen leerzaam, is de wedstrijd voor beide partijen zinvol.

De eerste wedstrijd hebben we overigens  al gewonnen. Ons verslag is het eerste op onze eigen site. Ik wil mijn collega trainers/coaches graag uitdagen meer wedstrijdverslagen te schrijven dan dit team !! Vorige jaar heb ik die (ongeschreven) wedstrijd dik gewonnen, mijn kansen zijn dit jaar aanzienlijk kleiner. Mijn team speelt alleen in de competitie en dat betekent dit kalenderjaar nog 8 wedstrijden. Volop kans om te verliezen, maar zoals gezegd, ik daag de collega's uit. Verslag mag best iets korter dan dit betoog, maar uitslag en sfeerimpressie worden op prijs gesteld. Insturen naar  Wie pakt de handschoen op

We gaan het zien, Lets play

 

Geschreven door Gertjan Rooijakkers
terug